Diet – aldrig mer

Att träna är att trivas

Jag minns när jag tävlande i Wushu/Kung Fu i ungdomens glada dagar. Inför mitt sista VM bodde och tränade jag i Oslo under veckorna där jag just öppnat landets första aerobics studio. Jag hade gruppträning på dagarna och tränade med Oslos boxningsklubb på idrottshögskolan kvällarna.  Varje fredag eftermiddag åkte jag hem till Stockholm för att köra sparring lördag och söndag. Sedan var det flyg eller bil tillbaka igen. Dieten var strikt eftersom jag skulle gå ner en viktklass och jag hatade det. Hur kul är det att träna när man är hungrig?

Aldrig mer en diet

Många med mig som bantat inför viktklassbaserade tävlingar kommer aldrig någonsin gå på diet igen. Varför om man inte måste är frågan? En självklarhet för idrottare är istället att man äter bra (läs tillräckligt) för att kunna genomföra ett bra träningspass på kvällen. Man har ju erfarenhet från att ha tröttnat energifattig i mitten av en träning och det är inget man eftersträvar. Man ska ju utvecklas av träningen oavsett om det gäller styrka, uthållighet, teknik, rörlighet eller annat.

Träna för att få äta är inget annat än sjukt

Så vad hände med den här sunda inställningen? Varför i hela fridens namn fick någon för sig att man måste träna innan man tillåter sig själv att äta. Med andra ord om man vet att man ska ut med vänner på AW måste man då klämma in en löprunda på lunchen istället för mat? Otroligt korkat träningsupplägg och om det här är en ideologi som man stödjer får man nog sälla sig till #ortorexia_atletika industrin med fler och fler sjuka.

 

En kommentar Lägg till din

  1. Stina Molin skriver:

    On point! Träningen måste ha ett syfte och ett mål, att gå ner i vikt med hjälp av ”träning” är ju som sagt i själva verket bantning. Mitt mål är att träning ska vara kul. Längta till träningen, träna för att jag vill. Dessa mål är nu nära. Jag ska aldrig mer använda ”träning” för att fly från ångest. Den kampen vinner man inte genom att springa sin väg, såväl bildligt som bokstavligt. Det blev väldigt tydligt hur den ortorektiska världen skiljer sig från elitidrottsvärlden, nu när jag läser idrottsvetenskap. Mållös träning är precis som i fotboll inget att ha!

Kommentera