Smärta är till för att varna

Dagens image handlar många gånger om att uthärda och visa sig tuff. Träna tills man är svimfärdig, kräks eller ramlar ihop i en hög på marken. Många tränar trots olika smärtor i kroppen eftersom det finns de som säger att det är det bästa sättet för att få det att gå över.

Helenius gäster

När jag satt hos David Helenius och pratade om tvångsmässig träning lät en manlig löpare som var med uttrycka just detta. Han talade även om löpningens ideal som han menade var att man skulle se utmärglad och sjuk ut. Själv hade han skadat sig under en TV inspelning och den medverkande ortopeden och jag var rörande överens om att vila var nödvändigt. Men så tyckte inte mannen själv. Han ämnade istället att träna bort smärtan.

Smärta är till för att vi ska undvika att belasta det skadade partiet. Svårare än så är det inte så varför vilar man då inte? Idag handlar en god image om att alltid ha värdeskapande tid och inte en enda minut bör läggas på sådant som inte utvecklar något. Detta är högst ovetenskapligt och rent ut sagt dumheter.

Värdeskapande tid är att värna om värkfri träning

Man kan ju undra om de som förespråkar dessa idéer någonsin läst fysiologi. Att vila betyder inte att göra ingenting för kroppen är aktivare än någonsin. Immunförsvaret går för högtryck när skador och överbelastningar ska läkas och för detta behövs intag av energi och uppbyggande – inte energiutgifter och nedbrytning.

Kommentera