Ensamätarna ökar

on

En av de mest grundläggande aspekterna av social interaktion är att äta tillsammans. Inte nog med att det är trevligt och gemytligt, det är dessutom socialt reglerande för vad och hur mycket vi äter. Kanske är det därför som fransmännen inte har lika stora problem med vikten som de ”ensamätande” nationerna har?

Kontroll eller brist på kontroll?

I tider av strikt kosthållning väljer många bort att gå ut och äta eller tacka ja till en middag hemma hos någon. Anledningen är att man har en så pass rigid diet att man inte kan avvika från den ens för att umgås med goda vänner. För alla hälsofanatiker som väljer ensamätande är det kanske dags att ta sig en funderare över vad vänskap och socialt umgänge har för betydelse för hälsan.

Ohälsosamt

Eller varför inte vända på det som så vanligt är i dessa skrämseltider; vad kan frånvaro av social gemenskap och spontanitet göra i fråga om ohälsa? Tyvärr möter jag dagligen personer i ortorexibehandling som inte längre klarar av att äta tillsammans med andra utan att få ångest. Sorgligt.

Kommentera