Feltolkning av vetenskapliga studier

on

Vetenskapliga studier är inte helt enkelt att förstå om man inte är insatt. För den oinvigde kan studierna te sig ganska högtravande och utan underhållningsvärde.  Så ska det vara för syftet med rapporterna är att förmedla fakta och inte underhållning.

Förenkling öppnar för fler tolkningar

Att media sedan förenklar och generaliserar är inte ovanligt eftersom de har syftet att skapa intresse för att sälja så många tidningar som möjligt. Det gör man ofta genom att generalisera avgränsade resultat, det vill säga få det att låta som att slutsatsen gällar för alla människor oavsett vilken målgrupp som ingick i studien.

Målgrupp tydliggörs alltför sällan

När det gäller överviktsforskning är detta snarare en regel än ett undantag. Man redovisar resultat som gäller för överviktiga men får allmänheten att tro att det gäller för alla. Det går osagt att normalviktiga inte bör följa råd som är ämnade till överviktiga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.