Förebygga respektive bota är olika saker

När råd för överviktiga basuneras ut efter någon akademisk larmrapport glömmer många att informationen gäller de som redan är överviktiga. Det handlar med andra ord inte om att förebygga övervikt. Det kan gå helt åt skogen om man inte inser detta.

RADIOPRATARENS MISS

Hörde  en känd PT rekommendera (en radiolyssnare som ringde in) explosiv träning för vadmuskulaturen för att stärka vaderna. Problemet var att det som personen beskrev med stor sannolikhet var en hälseneinflammation. Med andra ord, skadan och inflammationen var ett faktum och det var vila och rehab som behövdes, inte förebyggande träning.

UNGDOMAR följer ofta fel råd

När ungdomar med normalvikt börjar följa viktminskningsråd ämnade för överviktiga eller feta personer riskerar de att bli underviktiga. I värsta fall kan de inte bromsa nedbrytningen och landar i ortorexialand.  Kanske får de genomlida år av ortorexibehandling bara för att råden inte klargjort tydligt nog vem råden var ämnade för.

Att tro att man förebygger fetma när man bantar (utan att vara överviktig) är lika intelligent som att be om cellgiftsbehandling (utan att vara drabbad)  för att undvika cancer. 

2 kommentarer Lägg till din

  1. Berit Johansson skriver:

    Tack för att du skriver och tydliggör detta ! Behövs verkligen!

    1. linyvonne skriver:

      Tack! Många bäckar små. Kan man få en enda person att bli lite mer kritiskt granskande är det värt det.

Kommentera