Maktlösa mammor

Idag har jag talat med två förtvivlade mammor, båda med tonåringar. Tonåringar som gick från att vara idrottande, studerande och ordningsamma ungdomar till tvångsmässiga och olyckliga barn. 

Hur har det kunnat gå så snett så att vi föräldrar inte längre lyckas nå fram med budskapet att lagom är bäst? Hur når vi dom när träningen tar över dagen och maten upplevs som ett nödvändigt ont? Vad gör man som mamma när man ser sitt barn tyna bort? När hus och hem blir till ett inferno där kloka råd möts med skrik och hot.

Ortorexia atletika är grymmare än vad många tror. Att tvinga sin kropp att utstå hårda högintensiva pass på minimalt med energi kostar fysisk och mental smärta. Inte bara för den drabbade utan för maktlösa föräldrar vars ord inte når fram. Man lyssnar hellre på youtubare, instagrammare än på nära och kära som älskar en.

 

Kommentera