Ordets makt över en tioåring

on

Tio år gammal går den lilla flickan till skolsköterskan för en årlig hälsokontroll bara för att få veta att hon är överviktig. Det blev starten på en bantningskur som slutade med ambulans in en juldag för flera år sedan. Förra veckan mötte jag ytterligare en ung tjej som fått nästa samma besked, men nu var budskapet att hon löpte risk att bli överviktig och hon skickades till skolläkaren. Båda var från västkusten och det var även där de hamnade för långvarig behandling av ätstörningar. Båda har ortorexia atletika men har varit belagda med träningsförbud.

VÅRDPERSONAL ÄR TVUNGNA ATT BEAKTA ÖVERVIKT

Vad har hänt? Har regeringspåbudet ”Stoppa fetmaepedemin” satt press på våra sjuksköterskor? Har man inte mer förstånd än att man inser vilka förödande effekt liknande ord kan ha på ett barn som dessutom är i en tillväxtspurt. Jag blir helt stum när jag hör vad många av våra ungdomar får gå igenom inom ramen av vår vård. En vård som har varit världsledande en gång i tiden.

ORD SOM SÅRAR FÖR LIVET

Båda två grät när de berättade om händelsen vilket tyder på att det var mer än smärtsamt. Många år har gått men de har inte glömt.

Särskilt inte hon som efter en vaccination inte fick saft och kaka som de andra,  utan serverades vatten…….Sedan när införde vi straff som behandling?

Kommentera