Personliga kostråd bättre än GI

on

En ny vetenskaplig studie redovisar att människors blodsocker reagerar olika vid intag av samma livsmedel. Man undersökte exempelvis brödets påverkan på blodsocker och lät en grupp äta vitt bröd medan en annan fick rågbröd. Resultatet blev inte det förväntade (att blodsockret skulle skjuta i höjden av vitt bröd mer än rågbröd) utan det var försökspersonernas individuella skillnader i tarmflora med flera andra faktorer som påverkade blodsockerhalten.

SPECIFIKA LIVSMEDEL ger olika svar

En av försökspersonerna med hjärtproblem hade enligt Svenska Dagbladets sammanfattning av studien ätit tomater i tron att det var bra livsmedel för hennes problematik. Istället visade det sig att tomater höjde hennes blodsocker.

GI STÄMMER INTE

En slutsats som forskarna drog är att GI inte stämmer lika bra för alla eftersom endast ett fåtal reagerade som GI-tabellerna förutsäger. Individuella kostprogram är istället det som är framtiden enligt dessa forskare för, i syfte att minska risk för olika välfärdssjukdomar. Reaktionerna på blodsockret är individuellt betingat menar Niv Zimora och Eran Elinav, två av forskarna bakom studien.

Äntligen lite belägg för att individanpassade program har sin poäng. Det är numera tjugo år sedan Ylab började med personliga Wellcare program (kost, träning, terapi) för den som verkligen vill ha mätbara resultat på sin hälsosatsning. 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.