Kontroversiellt att ta tillbaka ”antiskräpmat” påståenden?

on

Igår berättade jag om Svenska Dagbladets artikel gällande en ny vetenskaplig studie där man kom fram till att det inte finns vissa specifika livsmedel som ger blodsockerhöjning för alla. Vi människor svarar helt enkelt olika på olika livsmedel. Den vetenskapliga studiens forskare menade på att studiens resultat var kontroversiellt och inte innebar att man ska börja uppmana folk till att äta osunt och äta skräpmat. Vad var det som var kontroversiellt exakt? 

KORRUMPERADE AKTÖRER?

Forskningsresultatet visade att man inte kan anklaga specifika livsmedel för att ge blodsockerhöjning (som GI metoden gör anspråk på) eller viktuppgång som även det tas upp i artikeln om än väldigt diffust. Så varför kan man inte gå ut och säga det officiellt? Varför skulle man fortsätta att antyda att ”skräpmat” är boven?

Har vi en korrumperad vetenskap idag som inte vill stöta sig med olika livsmedelsintressenter? Håller vi på att upprepa fenomenet fördröjning budskapet ”rökning är risk för ohälsa” där Sverige var sist ut med en tobakslag en gång i tiden (beroende på Swedish Match….)?

Man blir uppriktigt sagt trött på alla ekonomiska incitament som gör att skribenter, bloggare, försäljare, producenter, media med flera som skruvar på sanningen för ekonomiska eller politiska vinningar. Vi talar trots allt inte om skoförsäljning utan människors hälsa och välmående.

2 kommentarer Lägg till

 1. livsledare skriver:

  Det är svårt att veta idag vad man ska och kan lita på. Bra att det kommer mer forskning och hoppas att fler studier kan visa detsamma.

  Idag är det många som börjar att äta antiinflammatorisk kost och utesluter ex. gluten. Det skulle vara intressant att se forskning även på det. Vet du om det finns mycket forskat på det?

  /Susanne

  Gilla

 2. Madelene Håll skriver:

  Verkar som att i slutänden handlar allt om pengar. Människans hälsa är mindre viktig. En chans att tjäna pengar drar hårdare än att säga sanningen. Vi människor är simplare än vi vill erkänna. Dessutom vill vi tro att vi kan stå över ”naturens lagar”.
  Men det vi gör är att vi komplicerar saker som från början var ”enkelt”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.