Fagra fettbrännarlöften på G

on

Nu är det augusti och då kan vi förvänta oss att bli överösta med kost- och träningstips i massor. Som vanligt är det ”experter” som ger sina bästa råd. Expert är ett begrepp som man egentligen har ganska dålig koll på vilka kriterier som ska uppfyllas för att man ska bli kallad expert. Studier, egen erfarenhet, betyg, tävlingsframgångar, eget viktras, snygg kropp, antal följare eller vad? Jag vet faktiskt inte.

EXPERTERNA I AFTONBLADET

I dagens artikel har vi två experter som ger sina bästa tips ”för ett friskare och smalare liv”. Det är Maj Britt Helenius och Sabina Dufberg som ger sina råd. Maj Britt har jag suttit i TV soffan med och de flesta vet att hon är specialistläkare inom allmänmedicin och proffessor i livsstil. Sabinas bakgrund hittade jag inte så mycket om. Däremot har man ju sett henne i TV rutan och Biggest Looser. Hon säljer böcker, utegym och föredrag vet jag i alla fall.

LÖFTEN OCH RÅD

Inne i tidningen är det inte längre rubrik ”frisk och smal” utan ”bättre hälsa” som utlovas och det blir en blandad kompott råd. Ibland för vikt och ibland för annat. Enklare att fatta beslut på sommaren, vanor tar tre månader att befästa, ät en ny tallriksmodell (halva med grönt, 1/4 protein och 1/4 kolhydrater), smyg in träningen (1 övning per dag), ha inte för höga krav på dig själv, aktiv vardag, njut av allt men mindre mängd, stress inte bra, få egentid, använd SOAS-metoden (en metod av mindfulnesscenter) och självfallet även något om att minska på socker, vetemjöl, mejeriprodukter, max en kula glass …..

MINA KOMMENTARER

Inget som sticker ut direkt men jag är allergisk mot ”förbud” och förstärkning av enkilda livsmedel såsom ohälsosamma. På individnivå kan dylika råd inte förankras med vetenskapliga belägg.

Min mycket personliga uppfattning är därför att kostråd bör ha en tydlig inriktning mot näringsbalans eller för vikt (ökning/minskning) och träningsråd bör riktas mot specifika kapacitetsmål.  

Det som kan vara bra att känna till är att det aldrig är experterna själva som får bestämma rubrik och ingresser.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.