Positiva tankar är guld värda

on

Positiva tankar har en större sannolikhet att leda till positiva känslor. Låter det som självklart? Om jag känner att jag duger kan det exempelvis ge en känsla av stolthet, välmående eller eller självtillit. Positiva känslor kan i sin tur leda till positiva beteenden såsom att jag går på den där middagen som jag var inbjuden till, sticker iväg och badar med vänner eller är med i en livlig diskussion. Positiva tankar – positiva känslor – positiva beteenden hänger ihop.

NEGATIVA TANKAR LEDER TILL NEGATIVA KÄNSLOR

Det gör dessvärre även det omvända. Negativa tankar leder till negativa känslor följt av negativa beteenden något som den deprimerade säkert fått erfara. Eftersom negativa beteenden kan handla om att man isolerar sig lär man bli kvar i sina negativa känslor som sällan förmår en att ändra de negativa tankar som var upprinnelsen till hela förloppet. Tål att tänka på i dessa tider när mer än en femtedel av vår befolkning är nedstämda.

POSITIV PEPP lönar sig sällan

Jag tror personligen inte på ”positiv pepp” och rationellt påpekande att man borde vara glad för andra har det sämre, man har en bra bostad, toppenpartner eller välbetalt jobb m.m. Vägen ut ur ett destruktivt tänkande sker allra bäst med hjälp av professionella terapeuter. Att sitta och grunna på de negativa stjälper snarare än hjälper.

Fokus på hur negativa tankar uppkommer och hur man löser sina tankar är vad som gäller. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.