Uselt Fråga Doktorn Hälsa

Man utlovade prevention i inledningen och att det skulle finnas experter med i programmet. En kock som talade om sina egna matnojor i en kvart gjorde att man ville stänga av direkt. Programledaren var en före detta ätstörd person om det faller under expert i prevention? Sedan var det den kända diabetesläkaren som omedelbart började tala om alla förbud som man borde följa och alla sjukdomar det kunde leda till om man åt namngivna livsmedel. Programmet skulle handla om bra effekter av mat och istället tog det bara tjugo minuter innan skrämselpropagandan och sjukdomsprat började. Inte mycket av prevention där.

Kocken upprepade ortorektiska ord som ”stå mig”, ”unna sig” och genast kom samtalet att handla om chips, kanelbullar och annat som inte var nyttigt. Det var bara den stackars journalisten från SvD som tappert försökte leda in på att ha fokus på det positiva istället för de negativa men det verkade som att resten av gruppen inte ens förstod vad han menade. Samtalet återgick till förbud, onyttigt och sjukdom för att vi sedan fick höra hur nästa person äter råa makaroner. På riktigt??!

Riktigt dålig TV på alla sätt och vis och vem som helst kunde ha gjort det här bättre. Vad finns det för kriterier för att kallas expert och har man inga begränsningar för vilket område man är expert i? För mig lagar en kock mat, en journalist skriver (även om denna verkar vettig), en läkare botar och resten lämnar jag därhän. På frågan om bra effekter av mat och vetenskapliga belägg för det gav läkaren istället exempel på vilka negativa effekter brister kan ge. Kanske svårt för allmänheten att se skillnad mellan ”må bra” eller ”minska risk för att må dåligt” men som expert bör man förstå skillnaden.

En etta på en tiogradig skala får programmet av mig. Lågvattenmärke tyvärr.

Varför berör det här mig extra starkt kan man undra? Bara idag har jag träffat fyra ungdomar som får ångest av att äta vissa ”farliga livsmedel” som man får diabetes och hjärtinfarkt av. De skäms om de inte orkar stå emot det som är gott att äta men onyttigt. Bra sätt att minska psykisk ohälsa bland unga?

2 kommentarer Lägg till

 1. Marie Rundstrom skriver:

  Tyckte också att programmet var tråkigt, synd på ett så intressant ämne, och programledaren Sofia Rågenklint är urdålig och oinspirerande, flinar o flamsar hela tiden bakom daladislekten! Nä byt ut henne mot något bättre: Pia Herrera kanske eller Beppe Starbrink dom är mycket mer kunnig och få lite sjuss på programmet, nu somnade man nästan och ville bara stänga av…..

  Gilla

  1. linyvonne skriver:

   Jag håller med. Det finns många bra programledare men detta var ett bottennapp. Likaså gäller experter om man ser till just Hälsa och prevention.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.