Ortorexi är inte Bulimi

on

Jag kan inte bevisa att Ortorexi inte är Bulimi lika lite som någon annan kan bevisa att det är det. Inom vetenskapen går det helt enkelt inte att utgå ifrån att ”när något ohälsotillstånd inte är definierat så är det något annat vedertaget ohälsotillstånd”. Det vore väldigt bekvämt att kunna säga att Covid som vi inte vet något om då måste vara något annat som vi känner till. Nya fenomen är just vad namnet antyder, nya fenomen.

Ylab tillfrågades om att hjälpa till med att utveckla Bulimikriterierna av en organisation som fått det uppdraget från högre ort. Det var uppenbart att man ville få in ortorexia atletika under samma rubrik (bulimia nervosa) och vi avböjde därför eftersom vi var av en annan uppfattning. Det föll inte i god jord.

Först lyssnade vi i tio års tid till de som var anhängare av att ortorexi inte finns. Därefter följde fem år av att ortorexi finns men ser annorlunda ut (läs innefattar inte träning) och fixering vid nyttig mat i kombination med träning är ett svenskt mediafenomen. Sedan började striden om vem som ska få behandla ortorexi. Anorexianhängarna menar att det är anorexi och bulimikonstellationerna att det handlar om bulimi.

Det som är märkligt är att de hundratals personer som jag mött under året på Ylab inte känner sig hemma varken under anorexi eller bulimirubriken. Deras anhöriga brukar hålla med. Ylab valde begreppet Ortorexia Atletika för att beskriva den målgrupp som vi ser. Det var ett sätt att komma undan semantikdiskussioner till förmån för att få arbeta ifred med problematiken. Nu har flera andra internationella forskningsgrupper börjat uppmärksamma ortorexi inklusive träning så kanske blir debatten lite mer vänlig framöver.

I höstas så var det dags igen. Sveriges främsta expert inom ortorexi (som man presenterade överläkaren som) en en podcast och drabbade i andra mediakanaler fick veta att de har bulimi. Vad de beskrev lät inte som det men jag var inte på plats så kanske var inspelningen missvisande. Enligt kriterier för bulimia nervosa inkluderar det regelbundna episoder av hetsätning. Kompensatoriskt beteende kan vara överdriven träning (inkluderades i den senaste versionen av DSM-5). Självbilden ska även vara påverkad av kropp och vikt.

Ätstörningskriterier ändras för varje version och har definitivt inte blivit tydligare utan snarare tvärt om. En lång diskussion som får vänta men man tycks i alla fall lägga till kriterier under vissa diagnoser för att kunna inrymma fler kategorier (även om den atypiska kategorin av ätstörningar ”svämmar över av varianter”). För att inte tala om alla nya begrepp och diagnoser.

Min erfarenhet är att Ortorexia Atletika mycket sällan inkluderar hetsätning och att bulimins cykliska förlopp skiljer sig från ortorexin. Även det psykiska sinnesläget skiljer sig ofta enligt min erfarenhet. Några korta reflektioner från mina erfarenheter efter de här 20 åren.

När man påstår att ortorexi inte finns eller handlar om bulimia nervosa bör man referera till de vetenskapliga studier som styrker att så är fallet. Var finns dessa?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.