Ny studie om vikt och Covid-19

on

Dagens Svenska Dagblad refererar en ny vetenskaplig artikel, publicerad i den anrika tidskriften Lancet, som undersökt risken för att drabbas av allvarlig covid – 19. För många är det ingen nyhet att övervikt relateras till en ökad risk för allvarlig covid men nu redovisar den brittiska studien även kvantifierade värden.

SvD väljer rubriken ”BMI över 23 ökar risk för allvarlig Covid – 19” vilket innebär att man inkluderar BMI 23-25 vilket klassificeras som normalvikt av WHO och våra svenska hälsorelaterade myndigheter.

Det här är tyvärr en rubrik som späder på det ortorektiska samhällets fetmarädsla även om man beskriver ett linjärt förhållande mellan vikt och risk. Lite förundrad blev jag eftersom den vetenskapliga artikeln även redovisar att undervikt visat sig vara en ökar risk. Med andra ord verkar det trots allt röra sig om en U-formad relation.

Anorexia innebär en ökad risk för allvarlig covid och BMI som mätmetod kan fungera för anorektiker (mäter snarare stor/liten än under/övervikt) vilket inte gäller för ortorektiker. Så om risken ökar på grund av svält lär det även gälla eftersom de med ortorexia atletika, trots extremt låg fettvikt, har normala BMI-värden initialt trots att de befinner sig i svält.

Forskarna nämner även den låga risk som yngre människor har att drabbas av allvarlig Covid. Medelåldern för anorexia nervosa är låg. När det gäller ortorexi finns ingen statistik att tillgå men på Ylab har man per idag ett åldersspann mellan 12 och 59 år för de som genomgår en behandling för ortorexia atletika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.