Inaktivitetens effekt på fetma

on

Det har talats en hel del om stillasittande såsom en orsak till en rad hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar. En grupp forskare undersökte inaktivitet hos en afrikansk ”hunter-gatherer” stam i norra Tanzania för att se hur inaktiva de var i jämförelse med befolkningen i industriella länder.

Ponzer med medarbetare studerade inaktivitet hos en primitiv ”hunter-gatherer” stam (Hadza) i norra Tanzania med syftet att bättre förstå hur inaktivt beteende uppträder i en icke-ekonomiskt utvecklad kontext representativ för människans evolution. Forskarna utgick från folkhälsostudier om stillasittande såsom riskförhöjande för hjärt- och kärlsjukdomar och ville jämföra den afrikanska stammens inaktivitet för att se om skillnader förelåg. Deras tanke var att stammens inaktiva tid hade en högre muskelaktivitet än vad stolsittande har.

Kroppssammansättning

Hadza stammen hade en låg förekomst av fetma (<5%), kvinnor uppvisade en fettprocent på 24 – 28% och män mellan 9 och 18 %. Stammens aktivitetsgrad var högre än nationella rekommendationer för daglig fysisk aktivitet (ca 100 min/dag) och deras diet var inte lika energirik om än inte låg på kolhydrater vilket ibland påståtts.

Resultat

Hazda folket var inaktiva drygt 9 timmar om dagen, vilket liknar västerländska industriella samhällen, Européer uppvisade exempelvis inaktivitet 11,1 tim/dag, i en annan omfattande vetenskaplig studie. Gällande aktivitet låg Hazdastammen cirka 11 minuter över de amerikanska nationella rekommendationerna. Forskarnas konklusion blev att Hazdastammen inte var mindre inaktiva än amerikanare men hade en mer muskulärt krävande vila, nämligen huksittande eller knästående.

Min egna funderingar är många men bland annat; om de förbrukade mer energi i huksittande inaktivitet så är det möjligt att de förbrukade mindre energi i sin aktivitet, något som i tidigare studier av Saltin och medarbetare visade sig vara biomekaniskt betingat. Men som forskarna i denna studie påtalade åt stammen en mindre energirik kost.

Referens Hunter-gatherers as models in public health

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.