Bod Pod – det magiska ägget

anatoligrigorenko_bodpod_ylabMin följeslagare i tjugo år

Det är nu tjugo år sedan Bod Pod – ett till synes gigantiskt ägg som mäter kroppssammansättning, immigrerade till Sverige. I själva verket mäter Bod Pod kroppens densitet och med det som bas får man fram Fettvikt (FV) respektive Fettfri vikt (FFV).  Det är ett utomordentligt tillförlitligt mätinstrument som mäter vad som avses med maximalt en procents felmarginal. Detta ska jämföras med impendansvåg som har cirka 14% felmarginal och kalipermätningens nära på 40% felmarginal.  Vad menar man då med felmarginal?  Instrument testas i förhållande till reliabilitet (att det visar samma värde vid upprepade mätningar) och validitet (att det mäter vad som avses). När man validerar ett mätinstrument mäter man det mot det instrument som är Gold Standard och ser hur mycket mätvärdet avviker. Inom kroppssammansättning är gold standard undervattensvägning (UWW).

Säker och användarvänlig

Varför jag och många med mig föredrar att använda Bod Pod för fettmätning är ganska enkelt. Det är inte lika blött, det är inte lika svårt att sitta i en torr kammare som på en våg under ytan och andas ut. Kort sagt, den är användarvänlig. Men inte minst, det tar max femton minuter från start till man är färdig. Jag har genomfört över 8000 mätningar tills nu och inser hur viktigt det är att inte bara kunna mäta utan även att kunna tolka resultat och bedöma rimligheten i resultaten. Det handlar om ett samarbete mellan instrument och testledare som följer ett standardiserat protokoll. Bland annat måste man se till att personen har rätt klädsel och har förberett sig på rätt sätt. Bod Pod säkerställer att mätningen blir korrekt genom att jämföra två mätningar. Om de är olika krävs ytterligare mätningar.

Låg fettvikt kan straffa sig rejält

Vad är riktlinjerna för andel fett i kroppen kan man då undra. Kvinnor bör ligga lägre än 30% och män lägre än 20% brukar man rekommendera. Men det här är ur ett kardiologiskt perspektiv för att minska risk för hjärt- och kärlproblematik. De flesta kan med fördel ligga runt 25 (kvinnor)respektive 15% (män). Yngre personer ligger något lägre än äldre men det är viktigt att man kommer ihåg att: LÄGRE FETTVIKT ÄR INTE ALLTID BÄTTRE. Det faller på sin egen rimlighet eftersom den som ligger lägst är den som dör. När kvinnor går under 20% brukar mensen försvinna och precis som för män under 10% uppvisar de en rad olika ohälsotecken såsom testosteronbrist exempelvis.  Svältvikt är ohälsosamt och kan kosta både prestationsförmåga och hälsa.

Olika referensvärden för olika personer och idrotter

Till mitt jobb på Ylab kommer både motionärer och elitidrottare för att göra tester av olika slag. Både jag och Anatoli är från kamsportsvärlden så vi har en hel del av dessa som mäter sig hos oss. Kampsport sker i viktklasser så de flesta bantar ner sig till tävlingar men därefter går man upp i träningsvikt igen. Det är mestadels motionärer som tror att man ska ligga på en svältvikt under hela året. Att ligga på en extremt låg fettprocent är ett upplägg som definitivt inte är hälsosamt eller bra för prestationsförmågan. Sist men inte minst, olika referensvärden gäller för olika kön, åldrar och idrotter (inklusive positioner inom lagidrotter). Dessvärre har någon slags tokbantning även börjat anammas inom kampsporterna där många numera går ner två viktklasser inför en tävling. Inte så vetenskapligt upplägg som kan kosta mer än det smakar. Jag debatterade detta ämne i Malou efter tio i början av året tillsammans med en boxare som hamnat snett i ortorexiträsket. 

Information fettmätning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.