Ortorexi missförstås

Ännu en artikel fylld av missuppfattningar om vad ortorexi är. Först sa man att det inte fanns alls, därefter att det var ett svenskt mediafenomen, sedan började olika falanger av forskare och behandlare säga att fenomenet var detsamma som just det man behandlade exempelvis anorexia, bulimi och så vidare. Efter 22 år som behandlare är det ganska tröttsamt att behöva gå i försvar men man får inte ge upp för det är drabbade som inte får vård alls, inte får rätt vård eller får en kontraproduktiv vård.

Den senaste artikeln i SVD menade att det inte finns någon erfarenhetsbeprövad metod för ortorexi för att i nästa stund säga att KBT kan fungera. Sedan en ruta med råd som i princip sa ”träna inte för mycket och uteslut inte vissa livsmedel”. Som att säga till en person med fetma ”ät inte för mycket”.

Forskare och andra lärda bör begränsa sina synpunkter till de områden som de har examinerats inom. Det är min personliga uppfattning. Inte undra på att ortorektiker säger att ”jag passar inte in”, eller ”man förstår inte mig” när man hamnar på en behandling för ett annat tillstånd än det man har.

Ortorexiboken gavs ut 2014 för att sprida information.

Boken Ortorexi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.