Träning för gravida och nyblivna mammor

Det var under det glada 80-talet och min tid i det fashionabla Beverly Hills som jag lärde känna Femmy de Lyser, Jane Fonda´s barnmorska och partner. Femmy utmanade såväl medicinare som jurister när hon beslöt sig för att utveckla träning för gravida och nyblivna mammor i U.S.A. där man kan bli stämd för ingenting. Jag är oerhört tacksam för att jag fick vara med och påverka men inte minst att jag fick lära känna Femmy, då svårt sjuk i cancer. Under åren som gick  efter jag startat min verksamhet i Sverige, brukade jag bo hos henne när jag var på besök i L.A. Bilden är från Jane Fondas workout i Encino i L.A.

En kompetent och omtänksam kvinna

Femmy brann för gravida och jag fick själv många goda råd av henne när jag blev gravid med mitt första barn. Jag lärde mig mycket om graviditet och föräldraskap och jag tror att hon fick med sig en del från mig. Tillsammans svarvade vi fram en allt bättre träning baserad på graviditetsfysiologi och psykologi. Hon anammade min syn på helhet och vetenskap och jag tog till mig hennes långa och gedigna erfarenhet som barnmorska. Jag introducerade gravidaträning i Sverige under första hälften av 80-talet och jag minns det som igår. Ett femtiotal kvinnor på varje pass och när det var mammaträning var hela korridoren full av vagnar. Fina minnen och jag håller fast vid samma upplägg nu som då. Jag tar avstånd från Pilates för gravida, gympa för gravida, yoga för gravida, fotboll för gravida….. det handlar inte om att erbjuda en aktivitet utan helt enkelt ”träning för gravida på den gravidas villkor och tillstånd”. Trender kommer och går men graviditetens process förblir vad den är.

Graviditet är inte en trend. Den har sin fysiologi och psykologi och träning bör vara anpassad just till det. ”Fortsätt träna som vanligt” råd är oigenomtänkt. Fotboll? Klättring? Truppgymnastik? Maraton? Simhopp? 

Idag erbjuder Ylab helhetsprogram för gravida där både före, under och efter förlossning beaktas. Just nu går flera gravida kvinnor programmet och det vi märkt ha förändrats sedan 80-talet är att många har problem med mat och träning numera. Mer fokus på den egna kroppen än förr. Så våra program ge råd för träning innan och efter. mat före och efter men inte minst förberedelsesamtal med barnmorska om före, förlossning och föräldraskap.

Om gravidaprogrammen. https://ylab.com/wellcare-gravid/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.