Varför terapi?

on

Fysioterapi behövs när kroppen värker precis som att psykoterapi behövs när man har ont i själen. Så varför är det fortfarande så känsligt för många att söka samtalsterapi? Speciellt när det gäller män. Många skäms för att man inte klarar av att lösa de problem som man har på egen hand. Ett märkligt resonemang kan man tycka eftersom ingen kan fixa sina egna frakturer heller.

Psykoterapi är en behandling precis som medicinsk behandling i den bemärkelse att syftet är att bota och lindra. Av den anledningen krävs en omfattande kunskap för att kunna vägleda en människa i sitt lidande. Det handlar om så mycket mer än att bara lyssna och låta någon ”prata av sig”.

Varje psykiskt ohälsotillstånd har sina symtom och varje enskild människa sin unika fysiologi och psykologi varför behandling alltid bör individanpassas. Så evidensbaserade metoder i all ära men när man som jag med flera arbetat med detta i flera år inser man att det inte går att behandla enligt en manual. Det bör finnas standarder men man måste kunna använda sin kompetens för att skruva lite på åtgärderna så att det passar personen i fråga.

Jag har själv en medicine magister, master i psykologi och en psykoterapeututbildning och diverse forskarutbildning men, det är just när man lär sig mer och mer som man inser att det finns så många undantag från generella antaganden. Man inser kort och gott att man hela tiden behöver fortbilda sig för att följa med i den forskning som bedrivs. Men inte minst bör man glädjas åt att varje ny person som sitter framför en i terapirummet är en ny och helt unik person med sina specifika egenskaper, kunskap och tolkning av sina problem.

På Ylab är jag lyckligt lottad som får träffa så många med problem från lågt till högt. Många har ortorexi eftersom vi är en specialistklinik för mat- och träningsproblematik men visst kommer även de som lider av socialångest, OCD, relationskriser, låg självkänsla m.m. Man behöver inte vara sjuk för att behöva terapisamtal. En objektiv person som kan förklara och hjälpa en att hitta rätt väg framåt är guld värd när lidandet är ett faktum.

Hjälp finns

Personerna på bilderna har ingen koppling till texten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.