Därför äter vi

on

Allt ätande är inte känslomässigt ätande om någon missat det. Vi har två olika regleringssystem för ätande, det homeostatiska och det hedonistiska systemet. Det första handlar om alla de fina fysiologiska mekanismer som signalerar när det börjar bli tomt på energi i tanken. Det andra systemet är känslomässigt styrt för vi tycker om att njuta av det som smakar gott kort sagt. Dessa två system är finjusterade så till den grad att flera hormoner, enzymer och signalsubstanser samverkar i både feedback och feed forward system.

Sedan har vi det där som trasslar till det för oss, det vill säga när systemet inte fungerar så bra som det ska. Aptitreglering kan nämligen störas av stress, sömnbrist, PCOS, hypotyreos, diabetes, depression och svälttillstånd som ortorexia atletika. Men som de sociala varelser som vi är så påverkas vår aptit även av miljö och kontext. En sol som skiner, semester, AW med vänner, platser som är speciella för oss så sammanfattningsvis kan vår aptit och hunger triggas av biologiska, kontextuella, patologiska och psykosociala faktorer.

Så oavsett om vi tristäter, tröstäter eller trotsäter så finns det en grundorsak till vårt beteende.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.