Svenska Dagbladet bekräftar

on

Svenskar är fysiskt aktiva

Baksidan av SVD idag bekräftar vad både jag och Ylab debatterat i media på den senaste tiden. Man har framfört att det behövs subventioner för träning och mer fokus på övervikt än hjälp till de som har #ortorexia atletika.

Som sagt, Svenskarna tredje mest fysiskt aktiva baserat på en undersökning via miljontals digitala aktivitetsarmband.

Mer fokus på psykisk ohälsa och ortorexia atletika

3 kommentarer Lägg till din

 1. A skriver:

  Jag undrar lite vad som händer med hormonerna i kroppen vid anorexi/ortorexi. Har du skrivit om det innan kanske? Har du kunskapen?
  Läste någon stans att man kan komma in i ett för tidigt klimakterie.. det är ju katastrof för de som tror att de ska kunna skaffa barn när de blir bättre.

  1. linyvonne skriver:

   Hej och tack för din fråga. Jag kommer att skriva ett lite mer utförligt inlägg om hormonella förändringar framöver men helt kort här och nu; ”Tidigt klimakterie” blir missvisande eftersom det har andra orsaker än vad anorexia respektive ortorexi har. Men det finns likheter såsom att östrogenet sjunker och att menstruationen försvinner. Det tragiska ligger i att flera av de par som är barnlösa på grund av ortorexia atletika eller andra ätstörningar med mensbortfall, får IVF behandling och blir gravida den vägen. Många tror att allt kommer att bli bra bara man får barn. Tyvärr är att ätstörningen oftast kvar efter man fött och inte alltför sällan blir den värre. Här gäller det istället att få behandling och balans mellan mat och träning för att stabilisera bland annat könshormoner. I mitt dagliga arbete med #ortorexia atletika har vi i princip varje månad någon som får tillbaka sin mens.

   1. A skriver:

    Hjärtligt tack för svar! Ja då är det ju egentligen inte ett oreversibelt klimakterie:)

Kommentera