Prio akut risk före långsiktig

En läkares prioriteringar

En läkare som får in flera patienter samtidigt, exempelvis vid en naturkatastrof eller liknande (semesteranhopning på SÖS) tar hand om den som är mest illa däran först. Det känns etiskt och logiskt att den som riskerar att dö tas om hand före de som löper mindre risk.

Risk störst = först

Hur resonerar flertalet hälsotyckare i den senaste tidens hälsodebatter (liksom #Colting i vår SVT debatt tidigare) när de menar att man bör lägga resurser på överviktiga och inte på de med #ortorexia_ atletika som är färre till antal? Övervikt och fetma leder till överbelastningsproblem och risk för tidig död på sikt. De med ortorexia atletika som tränar hårt och svälter samtidigt löper däremot omedelbar risk för organsvikt.

 

På bilden läkare Sara Ljungdahl. Sök henne på TV4 eller Radio Skaraborg för tidigare inslag om Ortorexi.

Kommentera