Det går att bli helt frisk

Bristande friskhetsinsikt lika illa som bristande sjukdomsinsikt

Bristande sjukdomsinsikt är ett av symtomen vid #anorexia nervosa, man inser inte allvaret i sitt tillstånd. Det brukar ofta resultera i att man inte vill ha någon behandling eller hjälp för att bli frisk.

Men det finns även något som man skulle kunna kalla ”bristande friskhetsinsikt” vilket drabbar en del med #ortorexia atletika.  Man tror helt enkelt inte att det går att bli ”friskare” än just så frisk som man själv är för stunden. Precis som vid bristande sjukdomsinsikt brukar bristande friskhetsinsikt resultera i att man inte vill ha behandling utan föredrar att älta om hur det är att vara sjuk.

Ett liv fullt av begränsningar och kontroller (får inte träna oftare än….måste äta ….osv) är ett tecken på att man är sjuk.  Att hävda att man inte kan bli frisk är däremot ett resultat av att man inte vet vad vägen till det friska innebär. Ortorexia atletika uppfyller inte beroendekriterierna bland annat för att det inte är ett permanent tillstånd. Det går att bli helt fri.

Så du som vill bli frisk bör ha fokus på hur man blir frisk och inte hur det är att vara sjuk.

 

19 kommentarer Lägg till din

 1. Annika skriver:

  Först måste som artikeln skriver inse att man är sjuk och behöver hjälp. Sen måste man bestämma sig för att man VILL bli frisk och inte ge upp. Att vilja bli frisk med HELA sitt hjärta och inte bara halva hjärtat. Det går att bli frisk. Ingenting är omöjligt. Det gäller bara att bestämma sig. Har själv varit sjuk så jag vet vad jag pratar om och jag vet hur jobbigt det kan vara att kämpa mot ”monstret” som jag kallar det. Men jag lovar det är värt varenda tår. Så kämpa på och ge aldrig upp.

  1. linyvonne skriver:

   Hej Annika Du är verkligen ett levande exempel på att det går att bli frisk. Först fick vi alla kämpa mot alla som sa att ortorexi inte existerar mer än att det är ett svenskt mediafenomen. Det var under din tid. Numera får vi kämpa mot de som drar mattan under fötterna på dom som vill bli friska som för höra att det inte går. Du vet vad du talar om. Du har varit sjuk, du är frisk och du har en medicinsk utbildning.

 2. Annika skriver:

  Det stämmer Yvonne. Det var när jag bestämde mig för att bli frisk som jag tillslut blev frisk. När jag bestämde mig helhjärtat och satsade fullt ut och allt på att lyckas som jag blev frisk. Nu lever jag livet. Det gjorde jag inte förut. Förut styrde mat och träning mitt liv. Det gör det inte nu.

 3. A skriver:

  Vad är ens frisk då? Svårt att veta om man kan bli frisk när man under mååånga många års pendlande i vikt fortfarande har ångest för mat.
  Jag tror inte jag kommer slippa den tyvärr. Kanske när jag ser att jag inte fortsätter gå upp av vanlig mat.eller när min kropp kan känna riktig mättnad.
  Men..tror inte så mycket på det mer om jag ska vara ärlig. Och är nog inte ensam i det.

 4. Annika skriver:

  Frisk räknas man när mat och träning inte styr ens liv. När man kan äta vad man vill när man vill utan att få ångest och dåligt samvete. När man kan hoppa över en träning utan att få ångest. Jag har varit där du är idag. Många många många års pendlande i vikt och ångest över mat. Idag är jag fullt frisk. Jag får inte längre ångest av mat och utebliven träning. Så visst kan du bli frisk. Det gäller att bestämma sig. Du måste bekämpa ångesten och inte låta ångesten styra ditt liv. Om du låter ångesten styra ditt liv blir du aldrig frisk. Har själv upplevt ångest så jag vet hur det känns att ha ångest.

 5. A skriver:

  Härligt för dig att det funkar! För mig blir det nog svårt desvärre.❤️

 6. Annika skriver:

  Varför blir det svårt för dig? Kan du förklara för mig varför det inte fungerar för dig? Ingenting är omöjligt. Det handlar om vilken inställning man har och OM man vill bli frisk eller inte. Vill du att ångesten ska styra ditt liv? Eller vill du- den friska sidan av dig styra över ditt liv?Om du låter ångesten styra över ditt liv kommer du missa själva livet. Du lever inte fullt ut om du låter din ångest bestämma över ditt liv. För att bemästra ångesten måste man vara beredd att känna ångest. Jag har levt med ångest större delen av mitt liv men jag har lyckats bemästra min ångest. Det kan du också .Det gäller att bestämma sig och ge järnet på att vilja bli frisk. Om jag kan kan du också. Livet består så mycket mera av än bara ångest.

 7. A skriver:

  Kan inte förklara det här:)
  Men det låter underbart att du lyckats bemästra den!

  1. Annika skriver:

   Även du kan bli av med din ångest kring mat och träning. Det gäller att släppa taget och våga ta steget att vilja bli frisk. Mycket handlar om att bestämma sig för att man VILL bli frisk. Vill du inte slippa din ångest? Kunna äta vad du vill när du vill utan att få ångest? Träna när du vill utan att få ångest? Eller vill du låta din ångest styra över det liv. ALLA kan bli friska. Även du. Allt handlar om att bestämma sig och bestämma sig helhjärtat att man VILL bli frisk. Jag försöker bara hjälpa dig att slippa leva med ångest hela livet. Jag vet hur det känns att ångest. Men du blir aldrig av med din ångest om du undviker den hela tiden.

 8. A skriver:

  Självklart vill jag det! Det vill väl alla.
  Men efter alla år går jag väldigt lätt upp i vikt. Och är jag beredd att bli på gränsen till överviktig för att kunna äta vad jag vill? Är jag beredd att ha en kropp som dallrar? Ärligt?
  Nej..det är jag faktiskt inte. För när jag är där är kroppen det enda jag tänker på. Ingen relation funkar för jag vill inte visa mig. Jag undviker speglar. Jag måste leta kläder som inte sitter åt för då påminns jag hela tiden om min kropp. Jag går knappt ut på somrarna för att det är varmt och jag kan inte gå i tröja.
  Så nä..då vill jag väl inte bli frisk tillräckligt mycket. Och det är väl där felet ligger.

 9. Annika skriver:

  Jag har varit där du är idag. Förut var jag så fokuserad på min kropp, hur den såg ut och jag tyckte inte alls om min kropp. Jag undveck speglar och tyckte inte alls om att köpa kläder. Hatade det. Men jag har lärt mig tycka om min kropp som den är. Det har inte varit lätt och det var tagit lång tid men det gick till slut. Om du ger din kropp vad den behöver och äter på regelbundna tider så kommer du sluta gå upp i vikt. Kan tyvärr inte ge dig råd om kost m.m. för det kan jag inte göra. Försök focusera på det som är viktigt här i livet. Flytta focus från din kropp. Gör saker du mår bra av. Försök hitta en hobby. Försök gå ut och träffa vänner även om du helst inte går ut. Men att isolera sig mår man inte bra av i längden. Det gör bara att man tänker mera och det mår man inte bra av. Vad tycker du om att göra?

  1. A skriver:

   Det är komplicerat så ska nog avsluta denna tråden här.
   Men tack för dina råd och för att du verkar bry dig!

 10. Julia skriver:

  Jag kan bara instämma med Annika, många år av hopplöshet och precis som A skriver, tro på att jag pajjat kroppen, att valet står mellan att vara smal och olycklig eller tjock och olycklig. Nu vet jag att det inte behöver bli så. Nu vet även jag att det går att bli helt frisk. A kämpa på, du är värd att må helt bra!

  1. A skriver:

   Tack julia!❤️

 11. Madelene Håll skriver:

  Till A!! Det låter tyvärr som att du inte är redo än. Du har inte Viljan med stort V.
  Har man inte den. Är det omöjligt att förändra.
  Har levt med o a i närmare 20 år. Vetat om min störning. Men har inte velat bli frisk. Mitt liv har fungerat. (hyggligt)
  Jag har fightats mot ångesten men ändå valt det. Det har varit en sån ”naturlig” del. Men. Nu. Är jag klar. Orkar inte vara ”mig” längre.
  Det måste finnas en annan mig. Men för att bli en ny. Måste man TRO.
  På sin förmåga. Att bli FRI!!
  Jag väljer att säga fri. Inte frisk. Det är inte att negligera min sjukdom. Men.
  Det låter helt enkelt gladare. Min blick är riktat framåt. Mot mitt fria liv.

  1. A skriver:

   Jag är motiverad. Men tror inte nån tjej i detta land har lust att växa ur sina kläder och bli modell större dock. Inte jag heller. Men de säger ju att det inte behöver bli så.

 12. Madelene Håll skriver:

  Annika, blir så glad att läsa om dina fria tankar. Att det går. Det känns som ett mirakel. Fast jag förstår att vägen mot miraklet är kantad av allehanda hinder.
  Men. Dom ska besegras. Med Yvonne, och hennes medarbetares hjälp. 🙂

 13. Julia skriver:

  A, jag vet att det här låter jättekonstigt och jag trodde inte på det själv innan jag var med om det. Jag har växt ur mina kläder flera gånger om under min resa mot att bli frisk och det var, precis som du säger, skiiitjobbigt. Mådde riktigt hemskt till en början. Men sen, så småningom när kroppen kommit i balans så släppte det. Och idag är jag bra många storlekar större än för ett par år sen MEN jag känner mig, kanske inte smalare, men snyggare, starkare och mer hemma i min kropp än någonsin förr.
  Men jag vet, det låter inte klokt när man inte upplevt det själv. Men det är värt ett försök, jag lovar. <3

Kommentera