Sjukt förvirrade programledare

on

Sjuka försök att bekräfta eget tillstånd

Lyssnade på en podcast om #ortorexi idag där två sjuka personer diskuterade om hur fel det är att kalla någon med ortorexi för frisk. En inbjuden expert från alkohol- och drogbehandling bekräftade att benämningen ”frisk” kan vara ett hinder för personer som inte riktigt är där ännu. Det var direkt applicerbart på programmet, för begreppet frisk var uppenbarligen ett hinder för de två sjuka (enligt egen utsago) programledarna. De ville uppenbarligen inte kännas vid begreppet.

Plattfall för ett potentiellt bra initiativ att sprida kännedom

Jag ställer mig personligen mycket tveksam till sjuka personers förvirrade och generaliserande slutsatser om en friskhet man inte har kunskap om eller erfarenhet utav. Det faller på sin egen rimlighet och är tragiskt att se.

Det olyckliga i det hela är att man drar mattan under de som kämpar för att bli friska. Programledarna påstår ju att det är ett permanent tillstånd som man får lära sig att leva med.  Egocentriskt, oempatiskt, själviskt men förvisso helt i linje med den linje de förespråkar; missbrukarens logik baseras inte på sanning utan uteslutande på att missbrukrelationen ska gå vidare (Nakken, 1996).

Kommentera