Förbjudet att njuta

on

Varför uppmuntrar man idag till en asketisk livsstil där huvudändamålet verkar vara att stå emot alla frestelser som vi vanligtvis njuter av? Stå emot frestelsen att äta det som är gott (godis, kanelbullar, chips med mera) och inte falla för frestelsen verkar vara ett ideal som ska eftersträvas.

No sex baby

I själva verket har den som anser sig kunna stå emot oftast inget val. Man kan helt enkelt inte äta det ”förbjudna” utan att få ångest. Annat är det när det gäller det friska livet. Där har man ett val. Jag kan välja att äta en kanelbulle eller ej, oavsett om alla andra äter kanelbullen.

Bara om andra äter

Den som lider av ortorexi lär endast äta av bullen om alla andra äter. Att äta när någon står emot verkar omöjligt. Då framsstår man som en sämre varelse utan disciplin och moral. Varför? Ska livet inte njutas? Ska alla skrämmas till att tro att en enda kanelbulle gör en tjock och fet? Om kanelbullen är så ohälsosam att äta hur skadlig är då rädslan för själva bullen?

Njutförbud

Vem kom på den dumma idén att man ska vara ståndaktig och avstå allt som inte är supernyttigt? Kliv fram kära du så ska vi diskutera huruvida sex ska vara tillåtet i ditt liv. Här gäller det väl att inte tillåta sig att njuta av något som inte är bevisligen bra för hälsan……

Kommentera