Män tränar mer och blir fetare enligt TT

Är snus en bakomliggande orsak?

Svenska män röker minst av alla i EU enligt TT som refererades i lördagens Svenska Dagbladet. Data hade man fått från Statistiska Centralbyrån och Eurostat, två solida organisationer med andra ord. Men, notisen nämnde inte att många av våra män snusar istället för att röka. SLår man ihop snusanda och rökande stiger siffran markant. Det gäller att hålla koll på bakomliggande faktorer som påverkar statistiken.

Har man beaktat kroppssammansättning?

En ytterligare information i samma notis är att de trots att de tränar mer är fetare och dör tidigare. Eftersom de flesta studier på populationsnivå (stora grupper) görs genom att mäta BMI undrar jag om man beaktat att män som tränar kanske blir större och då stiger BMI. BMI mäter storlek mer än grad av fethet. Som är väl känt ingår bara kroppslängd och vikt i ekvationen och ingen urskiljning gör mellan muskelmassa (ingår i fettfrivikt) och fettvikt.

Tydlighet utan tyckande behövs i dagens kosthysteri

Det står även att läsa att männen röker och dricker mer samt äter sämre. Det gäller nog EU (inte klargjort) eftersom våra män röker mindre än kvinnor. Sedan är det bekymmersamt när någon skriver ”äter sämre” vilket blir ett tyckande. Ätandet har många olika kriterier som man får fundera äver. Man kan äta för att det är gott eller billigt (knappast vad skribenten avsåg) liksom näringsriktigt (vilket inte har något med vikt att göra) eller till sist äter energitätt. Varför inte skriva att männen äter för mycket energimässigt förhållande till hur mycket energi de gör av med?  När man använder superlativer blir det känslomässigt tyckande.

Vill du höra mer om Faktabaserad information och Myter som skryter?

Ylab har ett föredrag om just detta i November. Anmälan via hemsidan uder fliken Om Ylab/aktiviteter på Ylab. Anmälan öppnar från onsdag.

 

 

 

Kommentera