Sockerberoende saknar vetenskapligt stöd

on

Var och varannan dag träffar jag personer som menar att de har ett sockerberoende. Termen används lite slarvigt eftersom order ”beroende” har en definition och kriterier som inte uppfylls av de som äter för mycket socker.

Vad menas med socker

Sedan kan man ju diskutera vad allmänheten menar med ”socker”? Det verkar idag inkludera alla sockerarter som finns med konsekvens att alla former av rent socker, godis, bakelser, frukt och mycket annat får stryka på fotetn. Sällan diskuteras mängdens betydelse för övervikt och märkligt nog så verkar det ofta vara okey med sötningsmedel. Dags att än en gång uppmana till kritisk granskning gällande vad som sägs och skrivs.

Banbrytande Review om sockerberoene

Efter genomgång av vetenskapliga studier gällande sockerberoende, ett begrepp som fått fäste i media och samhälle, kommer Margaret L. Westwater, Paul C. Fletcher, Hisham Ziauddeen fram till följande slutsats;

Med tanke på bristen av bevis som stöder sockerberoende argumenterar vi mot ett för tidigt införlivande av termen ”sockerberoende” i vetenskaplig litteratur och allmänna riktlinjer

Är du nyfiken och vill veta mer om den här State of the Art studien om sockerberoende? Är du intresserad av att få veta mer om fakta & myter inom kost och träning? Då är du välkommen till Ylabs sista föreläsning för året som går av stapeln:

Tid: Onsdag den 29 november 17.30 – 18.30

Plats: Ylab, Artillerigatan 59 

Föreläsare: Anatoli Grigorenko, PhD Yvonne Lin MSc

Info/anmälan:  

En kommentar Lägg till din

Kommentera