Nyheterna om socker beroende

Ortorexia atleka karakteriseras av fixering av nyttiga livsmedel i kombination med tvångsmässig träning. Den nedbrytande processen sker stegvis vilket gör att anhöriga märker det mer än personen själv. I grunden handlar det om att man förbjuder fler och fler livsmedel och tränar hårdare, längre och oftare. Med tiden blir det allt fler förbud som indikerar ”rätt och fel” där vissa livsmedel och överhoppad träning är fel.

Igår hade SVT Nyheter ett inslag från en vårdcentral som ska behandla sockerberoende. För det första säger State of Science att sockerberoende inte finns (se länk). För det andra säger kvinnan i vitrock att patienterna inte har brist på kunskap ”dom vet vad som är bra och att pizza är dåligt”. Med andra ord så uttrycker man något ovetenskapligt (att pizza är dåligt), luddigt, opsykologiskt och synnerligen ortorektiskt.

Om man menar med dåligt att det inte innehåller näring får man fundera ett varv till. Om man menar att man blir tjock av pizza bör man begrunda att man inte behöver äta upp hela pizzan. Kan man inte låta bli det, ja då får vi kanske konstatera att man påbörjat en ätstörd resa.

Hur är det möjligt att medicinskt utbildad personal inte kan skilja mellan näring och energi? Hur kommer det sig att man inte är uppdaterad gällande senaste rön? Om personal inte bemödar sig att läsa in sig på ämnet hur kan vi då få allmänheten att förstå att förbud och bannlysning leder till ortorektiska tankar?

Tidigare inlägg om sockerberoende

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.