Skallskador

on

Kampsport och skallskador

När man har en bakgrund från kampsporter, både som aktiv och som tränare är det naturligt att man fördjupar sig i skallskador. Sanda, min tävlingsgren handlar om full kontakt och självfallet blir det en del slag och sparkar mot huvudet. Som ung höll man även på med att slå sönder trä och tegel med händer och huvud så man är nog i riskzonen för demens. Skallskador påverkar nämligen demensrisk i årtionden så länge som 30 år efter skadan säger forskare från Umeå Universitet (Puh….då har jag passerat bäst före datum).

Det beklagliga som jag sett som tränare är när någon aktiv blivit knockad och inte förstår att den indragna licensen under en månad är för den aktives eget bästa. Många tränar och sparrar  även om de inte kan tävla. Det är bra dumt för risk för second impact (hjärnblödning) föreligger och där är ofta utgången fatal.

Efter trauma mot huvudet kommer vila. Punkt. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.