Patienten i centrum

Rubriken beskriver ett politiskt grepp som man tog för flera år sedan. Man skulle sätta patienten i centrum hette det så lovande. Men hur kom det att bli? Alla arbetsteam till ära och heder till personal som försöker men dagen är här då vi måste inse att vår sjukvård krackelerar.

NHS 70 år

När den brittiska motsvarigheten till Landstinget firar 70 år visas en rad olika grafer på hur de ligger till i ett internationellt perspektiv. Man kan inte undgå att se att Sverige numera hamnar långt ner på flertalet listor (ett par specialistområden som exempelvis cancer undantaget). Närmre slutet än i topp när det gäller vårdköer exempelvis.

Ungas psykiska ohälsa negligeras

Man har börja tröttna på alla patienter som kommer i kläm och inte får vare sig den vård eller den uppmärksamhet som de behöver för att må bättre. De schasas ofta iväg med ett recept i hand utan att bli ordentligt utredda. Tyvärr har jag bara den senaste månaden fått bevittna hur flera unga personer som försökt ta livet av sig, behandlas som objekt som bara ska pressas genom systemet.

Medicinsk personal får inte skuldbelägga patienten

Läkare som skuldbelägger personer som just försökt att ta sina liv borde skämmas. Eller som följer formalia och är mer intresserade av att skydda sin egen rygg än att utreda patienten ordentligt. Att anklaga någon för att ”tröstäta” när de fått mediciner som bevisligen ger viktökning som symtom är förödande för den som har ortorexia atletika eller andra ätstörningar där viktökning ger stark ångest. Att ifråga sätta någon som ”borde ha tagit taxi till psyk i stället för att ringa SOS” (när man var på väg att avsluta sitt liv) är så skamligt att jag inte finner ord.

Tyvärr är det här bara ett exempel på hur vissa sätter sin professionella tjänst och sitt eget rykte i centrum framför patientens hälsa och välmående. 

Kommentera