Risk och förväntansångest

on

Man behöver inte leta länge innan man hittar någon skrämselpropaganda dessa dagar. Jag har bloggat en hel del om allt det som man varnas för, mer eller mindre dagligen. Är det inte socker och fetma så är det salt och högt blodtryck som vi bör undvika, vi bör ha hjälm i trafiken och försäkring när vi reser, dubbla lås på dörren och akta oss för att sitta för länge.

Lättare att skrämma än att lugna

När man väl har skrämt upp någon, vilket går på nolltid mer eller mindre, bör man ha klart för sig att det tar betydligt längre tid att bli av med rädslan om det visat sig vara ett falskt alarm. Vi har även en benägenhet att påverkas av systematiska tankefel när någon händelse ligger färskt i minnet. Om det exempelvis skett en rad flygolyckor den senaste tiden överskattar vi sannolikheten att planet vi flyger med kommer att störta.

NU borde turen vända

Ett annat tankefel är när man tror att chans kommer i någon slags rättvis turordning. ”Nu har det varit sol i flera dagar så det blir nog regn imorgon”, ”Nu har jag förlorat 10 gånger i rad så nu borde det vara min tur att vinna”.

Men icke sa Nicke, så när du kastat tärningen om och om igen för att få en sexa är sannolikheten fortfarande 1/6. 

 

Kommentera