Män lever längre som friska men kvinnor längre som sjuka

VI lever längre

Varje dag är en dag närmare slutet vilket kan skrämma många men än är det långt kvar. Om man tillhör genomsnittet vill säga. Själv tycker jag att det är livskvalitén som är det väsentliga för vem vill leva ett smärtsamt liv längre än nödvändigt? Alla som tycker livet har något positivt att erbjuda naturligtvis.

Män friskare längre och kvinnor sjukare längre

Forskning visar att såväl män som kvinnor lever längre men kvalitén på den ökade livstiden varierar mellan könen. Medan männen ökar den friska tiden, det vill säga tiden innan krämpor och andra sjukdomar slår till, verkar kvinnorna öka den sjuka tiden, det vill säga tiden efter man börjat bli knackig.

Positivt tänkande

I Sverige är den förväntade livslängden över 80 år och 50 % av våra millenials kommer att bli över 100 år gamla. Lite trist att kvinnorna då får längre sjuktid men varför inte se det så här; gubbarna som är friska får jobba på medan jag tar hand om mina krämpor med löjrom, skumpa och bubbelbad.

Referens: Freedman et al. (2016). Disability-free life expectancy over 30 years: A growing female disadvantage in the US population. AJPH Research. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.