Träningslära är både teori och praktik

Att undervisa i både teori och praktik ger fördelen att man kan förklara utifrån både kunskap och erfarenhet. Vissa teoretiker är specialister men har stundom begränsat med praktisk erfarenhet. Samtidigt har flera med praktisk kompetens bristfälliga teoretiska kunskaper. För den som tränar målinriktat är det viktigt att få veta målsättning, vilken typ av träning som passar, belastningsnivå, frekvens, längd på träningspassen, varför och inte minst hur det ska utföras. För att svara på ”vad och varför” krävs teoretisk förståelse medan ”hur” kräver praktisk erfarenhet.

COACH OCH TRÄNARSKAP

Den senaste tiden har jag fått en hel del frågor om allt från återhämtning, andningstekniker, teknikutförande, individanpassning, pilatesmetoden, kost, avspänning vilket visar på den vetenskapliga bredd som behövs för att ge råd. Träningslära grundar sig i humanbiologi, fysiologi, biomekanik, psykologi, medicinsk vetenskap, kostlära och pedagogik för att nämna några discipliner som påverkar träningsplanering.

Flertalet yrkesgrupper ex sjukgymnaster, idrottslärare, läkare, psykologer är inriktade på ett eller två områden varför man inte kan svara på alla frågor som ställs. Personliga tränare läser flera ämnesområden men på en mycket grundlig nivå och bör därför inte förväxlas med den rådgivande roll som exempelvis en läkare har. Men på samma gång bör inte en professor i ekonomi undervisa i vad och hur olika övningar bör göras.  Oavsett hur många klick personen har på sin hemsida….

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.