Idiotiska kostråd till barn som tränar

on

Jag vet inte om man ska skratta eller gråta. En elitidrottande ung flicka på tolv år läser för mycket på sociala medier och börjar utesluta olika livsmedel i ortorektisk anda. Ord som ”onyttigt”, ”onödigt”, ”inte förtjänat”, ”tjock”, ”disciplin”, ”skräpmat”, ”cheat day” får helt plötsligt plats i de dagliga tankarna. Högpresterande i skola och detsamma inom idrotten.

Den kloka pappan uppmärksammar att det händer något konstigt med maten, träningsglädjen, humöret och beteendet i allmänhet så familjen bokar ett besök med klubbens dietist. Med hopp om att dietisten ska nå fram till dottern och rätta till det faktum att flickan nu äter i princip endast frukt och lite grönt under hela dagen innan flera timmar hård träning. Lite fisk och grönsaker efteråt hjälper föga upp det magra innehållet.

Döm om förvåning när jag fick höra att dietisten lovordat hennes uteslutande av laktos och gluten. Hon stärkte dessutom vegetarisk kost och rekommenderar fyrdubbla doser av multivitaminer. Flickan mådde illa.

Är människan helt galen! Det är ett barn det handlar om. Hur i hela friden kan man ge så pass idiotiska råd till en växande ung flicka! Tack och lov för att dom gick till ett apotek och rådfrågade. Självfallet fick de rådet att omedelbart sluta med den höga dosen vitaminer.

KOSTRÅDGIVAREN VAR DESSUTOM INTE DIETIST! Hon var en före detta elittävlande med en rad halvflummiga holistiska harmoniutbildningar. Hon ansvarar för alla klubbens ungdomars kost vilket är mycket oroväckande. Hon har uppenbarligen så bristande kunskap att hon inte inser sina brister och de risker hennes råd medför, men att en klubb, som för övrigt tar bra betalt för sin träning inte kollar upp sina anställda bättre är anmärkningsvärt. Illa!!

2 kommentarer Lägg till

 1. ankanwildancrazy skriver:

  Ja detta är för jäkligt, och helt otroligt vanligt, tyvärr…
  Är i tränings branschen själv som PT och blir ofta helt chockad över, särkilt vad ungdomar äter eller mer vad dom INTE äter. För mycket skit på många sociala medier och för många ”konstiga” utbildningar som finns och tyvärr där man redan från start inte ens har en aning om hur kroppen fungerar eller hur utvecklingen i kroppen är. Jag blir lika ledsen varje gång, men överlycklig då jag lyckas ”vända” tänket och förståelsen💖 kram på dig 🤗 #ankanwildandcrazy

  Gilla

  1. linyvonne skriver:

   Alltid så befriande att det finns fler som uppmärksammat eländet. Inte minst att det finns fler som du och andra som förstår att man måste kunna njuta av livet – annars lever man inte och kanske riskerar man att inte ens överleva. Ortorexia atletika är en farsot som gör så många illa och jag håller med dig, brist på utbildning är en orsak till dåliga råd.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.