Proteinrik diet kan vara skadlig

on

Dieter rika på protein är en trend som knappast har undgått någon. Det sägs vara hälsosamt oavsett det gäller Zone, South Beach eller Keto-dieter men så är inte fallet. Att man argumenterar med att stenåldersmänniskan åt mycket protein är ganska korkat eftersom de dog i trettioårsåldern. Nya vetenskapliga studier visar på de risker som föreligger för proteintäta dieter.

Proteinhus hej och hå

Den risk man löper är att njurarna får en försämrad filtreringshastighet och det gäller även friska utan tidigare njurproblem. För de med diabetes, hjärtproblem eller en genetisk risk för njurproblem (vilket man inte alltid är medveten om) är risken för njurproblem ännu större. Man rekommenderar dessa ett dagligt proteinintag på mellan 0,6 – 0,8 g/kg kroppsvikt och dygn. I likhet med svenska rekommendationer med andra ord.

Att sedan gymfolk rekommenderar upp till tredubbla doser beror på flera faktorer. Man säljer proteinprodukter (troligtvis den främsta anledningen), man glömde att dubbla intag var rekommendationer för elitidrottare (i kraftsport) och inte alla motionärer eller så tror man att man kan ersätta den proteinnedbrytning som fortgår på grund av fett- och kolhydratsbrist med proteinintag.

Proteinhajpen är något som jag skrivit många tidigare inlägg om. Bara idag har jag träffat 5 personer på terapi som alla överdoserar protein. Sedan min introduktion av den moderna fitnessanläggningen i början av 80-talet har några av de gamla ”gymmarna” fått fått byta Smithmaskinen mot dialys. Sorgligt men kanske än värre är det att våra unga i tidiga tonåren gått på samma fagra löften om proteinets magiska viktminskningskrafter. BS.

smakar som vanlig pasta så varför inte köpa det

Lågt underhudsfett och stor muskelvolym = testosteronbrist . Testosteron behövs för muskelbyggnad så de vackra stora musklerna grundar sig i mycket annat än proteinrik mat. Piller och pulver som ger skelett och organ som en pensionär.

Nog om detta. Studierna finns att läsa enligt referens nedan.

Esmeijer et al. (2019). Dietary protein intake and kidney function decline after myocard infarction. Nephrol Dial Transplant 1-9.

Jhee et al. (2019). High protein diet with renal hyperfiltraion is associated with rapid decline rate of renal function. Nephrology Dialysis Tranplantation, 115.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.