Vilken fettdepå påverkar ohälsa

on

Det här är ingen ny vetenskaplig studie men innehållet tål att upprepas. Fetma förknippas med en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och var fettet lagras någonstans har betydelse för graden av risk. Det fett som lagras innanför bukhinnan innebär en högre risk än det fett som lagras i underhuden.

Bukfett förknippas vanligtvis med stress varför man kan fråga sig hur man bör behandla fetma för att minska risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Om stress är fettinlagringens orsak är det en god idé att hantera stress och inte stressa kroppen än mer genom extrem bantning.

Mätning av underhudsfett kan göras med en rad olika mätinstrument medan bukfett görs med så kallad CT . Avvikelser gällande blodsocker och blodfetter är tydligare hos de med bukfetma i jämförelse med de som bär fett i underhuden (Matsuzawa, Nakamura, Shimomura, & Kotani, 1995).

Vi borde med andra ord sätta fokus på att bearbeta stress och lära oss koppla av i ett hälsoperspektiv, snarare än jäkta runt för att få ”värdeskapande tid” som så många tycks eftersträva idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.