10 000 steg och 10 000 timmar träning

on

Tio tusen steg har varit ett mantra i flera år men ny forskning visar att det inte behövs så många steg för hälsans skull. Positiv hälsoeffekt uppvisades redan vid 4700 steg och ökade fram till 7500 steg då hälsoeffekten började avta. Många med ätstörningar (eller ortorektiker som kompletteringspromenerar) promenerar betydligt längre än 7500 steg även om det inte sker i syfte att främja hälsan. Det handlar om ångestdämpning men när någon påpekar att man borde gå minst 10 000 steg (senast i SVT program om hjärnan) suger man åt sig det som argument.

Nu reducerar experterna antal steg som rekommenderas och då blir det ofta uppenbart om man är sjuk eller frisk. Den som har anorexi eller ortorexi kan sällan minska tränings- eller fysiska aktivitetsdosen utan att få ångest.

I övrigt har många med ortorexia atletika hört att man måste träna minst 10 000 timmar för att bli bra. Det som sagts var att framgångsrika idrottare uppnådde topp-prestationer efter 10 000 träningstimmar. Det är en feltolkning att påstå att man blir expert om man tränar 10 000 timmar.

Elitidrott handlar dessutom om prestation och inte om hälsofrämjande.

Om ortorexi

Personlig träning för hälsa och prestation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.