Förväntansångest i onödan

on

En stor anledning till psykisk ohälsa är att många går omkring med förväntansångest. Med andra ord, man oroar sig för sådant som kanske aldrig händer. En vanlig förväntansångest i dessa helgtider är att man tror att man kommer gå upp i vikt om man äter för mycket. Förutom oro lägger man väldigt mycket tid på att resonera med sig själv huruvida man borde äta det här eller det där, hur mycket eller lite samt om man är värd det eller inte.

Faktum är att det ohälsosammare att gå omkring med ångest under en ledighet än att äta lite för mycket. Ångest kommer omedelbart vilket viktökning inte gör, det senare kan inte ske på en dag utan vi talar om minst en vecka. Om man med viktökning menar ökning av fettvikt vill säga. Man kan ju lägga på sig ett par kilo bara i vätska men den försvinner ju.

Sömn och vila är positivt

Ett annat orosmoln är utebliven fysisk träning eller fysisk aktivitet. Det sorgliga här är att många oroar sig för att vara sängliggande när man är sjuk. Såväl de med anorexia som ortorexia atletika pallrar sig ofta upp och ut trots feber. Varför denna vånda? Som vanligt bottnar det i att man tror att man går upp i vikt när man är sängliggande. Man förbiser den viktiga faktorn att immunförsvaret inte är gratis utan kräver sin energi för att kunna fungera.

Det säger sig själv att man inte bör träna eller belasta kroppen när den är sjuk. Man bör äta och vila för varken vikten kommer gå upp eller muskler förtvina på en veckas sängliggande. Var snäll mot din kropp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.