Konfirmations Bias suger

on

En av de vanligaste anledningarna till att människor inte kommer överens, för att inte tala om orsaker till den polarisering som utbreder sig i världen, är konfirmations bias. Det går i korthet ut på att man söker information som bekräftar den teori eller uppfattning man har och bortser från andra perspektiv. Det här gäller inte bara vad man väljer att läsa om utan påverkar även vad man hör. Det handlar om ett selektivt lyssnande där ointressant information sållas bort direkt.

Tyvärr gäller det här även när man lider av en depression. Man läser och hör det som i första hand är negativt. Men än värre är kanske att man många gånger lyckas tolka positiv eller neutral information negativt. Det säger sig självt att detta tillför depressiva tankar och försvårar ett tillfrisknande. Här behöver man hjälp från professionella för att förstå strukturen i hur tankar och känslor samverkar. Lite förenklat kan man säga att den som tolkar en situation som negativ gör det baserat på negativa tankar som leder till negativa känslor som i sin tur leder till negativa handlingar.

Såväl ångest som depression präglas av negativa tankar och det vanligaste sättet att hantera situationer blir ett flyktbeteende. I värsta fall övergår det till en slags inlärd hjälplöshet som kan innebära en social isolering. När man inte tror på sin egen förmåga att ändra på saker och ting ter det sig enklare att dra sig undan vilket förvärrar hälsa och välmående.

I Ortorexia atletika träsket karakteriseras detta av att man inte längre tror att man klarar av att äta spontant med vänner och löser det med att fly in i träningen för att dämpa sin ångest.

Det går att ta sig ur det här helt och hållet men det kräver din insats. Idag kan bli den dag du bestämmer dig för att se saker i nya perspektiv

Må bättre nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.