Colting får mothugg från fler än jag

on

Kombinerar med korttidsfasta

Jonas Colting fastnade för det han kallar lågkolhydratkost (”LCHF är så laddat ord”) och kombinerar det med korttidsfasta en dag i veckan. Stora sallader med mycket grönsaker, nyttiga fetter i form av avocado, nötter och olivolja och så kött, fisk och ägg, det han kallar oförädlad kost.

För några år sedan debatterade jag och Colting i SVT Debatt. Det blev ett spännande möte där han avfärdade ortorexi helt och hållet. Det fanns helt enkelt inte i hans ögon. Jag undrar om han tänker likadant idag när allt fler drabbade ger sig tillkänna? Det går väl osagt att jag inte håller med Coltings diet vare sig som före detta elitidrottare eller ortorexiföreträdare men det finns fler.

Stig Mattsson, kostrådgivare på Sveriges olympiska kommitté, dissar dieten och försvarar en kolhydratrik kost.

– Under ett högintensivt pass ska det vara fyllda glykogenförråd, vi tillför också kolhydrater utifrån, musklerna ska ha kolhydrater som bränsle. Man tömmer kroppen rätt rejält på energi. Vi trycker inte på att man ska överäta kolhydrater, det är snarare att man inte ska ”gå tom”, säger Mattsson som bland annat jobbar med de svenska längdåkarna.

När det gäller olika typer av fasta sågade flera experter i Sveriges Radio P1 de flesta påståenden som förekommer inom fastebranschen men här finns det i alla fall vissa målgrupper som kan gynnas av fasta men det är inte allmänheten.

Idag går många ortorektiker tomma eftersom ”man måste träna för att förtjäna äta”. I träningsvärlden gäller det fortsatt att äta för att kunna göra bra träningspass.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.