Att känna sig värdelös

on

Kan man tycka mycket sämre om sig själv än att tycka att man är värdelös? Ordet signalerar ju att man inte har något värde och i det flesta fall, tycker man att man inte är värd något för någon enda person, inklusive för sig själv.

Det här är djupt olyckligt eftersom det inte stämmer. Men, i nedstämda lägen gör vi systematiska tankefel som gör att vi överdriver och låter våra känslor styra. Man brukar kalla det för övergeneralisering när man säger att ”ingen” tycker om mig eller ”alla” tycker jag är värdelös för inte kan det vara världens alla människor som tycker så? Om du tänker på det sättet, fundera över alla personer som du känner som verkligen uttryckt att du är värdelös.

Den andra tankevurpan är känslotänkande. Våra känslor är inte synonymt med vår objektiva verklighet, det bara känns så. Att känna sig så nere i botten är tragiskt och då behöver man någon att prata med, gärna någon som kan bli ett objektivt bollplank. Att prata med vänner är bra men att ha samtal med en terapeut är bättre om man vill ha hjälp med att komma ur sitt lidande.

Kanske börja med en helhetskartläggning? Bara för att få det bekräftat att du har många bra sidor och kanske några saker som skulle kunna bli bättre, men värdelös är du inte.

Hjälp

Foto
Anh Nguyen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.