Skrämmande rapport om Bodyshaming

on

Många har pratat om sociala medier som förstärkare till negativ kroppsuppfattning. Många var tvungna att uppleva konsekvenser av det som drabbade eller som anhöriga till drabbade. Den 14 september gick Wall Street Journal ut med serie av avslöjande rapporter om Facebook och deras hantering av Instagram. Det är en produkt som Facebook köpte och äger sedan 2012. 

75 miljoner ungdomar har Instagram

Närmare 1 miljard användare följer sitt Instagramflöde 2021. Ungdomar mellan 13 och 17 år utgör 7,5 procent av dessa användare. Det betyder att ca 75 miljoner tonårsbarn har ett konto på Instagram. Närmare 40% eller nästan 400 miljoner av alla användare är 24 år eller yngre.

Rubriker gör inget mindre än skär rakt igenom en förälders hjärta. ” Facebook Knows Instagram Is Toxic for Teen Girls, Company Documents Show”; ”Facebook Tried to Make Its Platform a Healthier Place. It Got Angrier Instead”…

Trettiotvå procent är missnöjda

Enligt Facebooks egen forskning i mars 2020 om effekter av Instagram har 32% av tonårstjejer att när de var missnöjda med egen kropp hade Instagram gjort de att må ännu sämre. 

”Vi försämrar kroppsuppfattningen för en av tre tonårs tjejer” visade den interna undersökningens sammanfattning. En annan rubrik i denna sammanfattning konstaterade att ”tonåringar hävdar att Instagram förstärker nivån av ångest och depression”   

Med tanke på hur stor andel av användare som är unga människor, utgör dessa ungdomar en viktig grupp för ägarna till Instagram vilka genererar drygt 100 miljarder amerikanska dollar i annonsintäkter.

Negativ påverkan på kroppsuppfattning

Det faktum att sociala medier i allmänhet och Instagram i synnerhet kan ha negativ påverkan på psykisk hälsa inte minst hos ungdomar har det rapporterats tidigare. Dessa rapporter trotts sina ganska tydliga resultat har inte fått det genomslaget som WSJs journalistik. De avslöjanden som journalister kom fram till är så uppseendeväckande att förutom egen plattform kunde de nå ut till människor via andra mediekanaler som CNN.

Georgia Wells är en av journalister bakom rapporten menade i sin intervju på CNN, att Instagram är idag den enda plattformen bland sociala medier som bygger på en negativ social jämförelse vilket betyder att man skapar och förstärker känslan av att andra människor är bättre och mer framgångsrika än en själv.  

Ortorexia atletika

Förutom ångest och depression ökar även risken för ätstörningar. Ortorexia Atletika som är inte erkänd diagnos men är ett känt fenomen handlar bland annat om en vilja att se hälsosamt ut och ha en viss kroppsform. Därför används manipulering med kost, fysisk aktivitet och träning som medel för att uppnå önskat ”ideal”. Tyvärr skapar dessa medel allt för ofta problem med undernäring och överträningssyndrom på den fysiologiska sidan och depression, ångest mm på den mentala sidan av ohälsa istället.

Att stänga av Instagram är enligt Ylabs uppfattning mycket svårt för personer med Ortorexia Atletika. Det är precis samma fenomen som rapporten i Wall Street Journal belyser. Ungdomar vill gärna stänga av Instagram eftersom de känner att de mår sämre av dess användning men samtidigt saknar de vilja och kunna göra det på egen hand. Ylab har även utfört egna vetenskapliga undersökningar gällande kroppsmissnöjdhet.

För diskussion i ämnet kontakta Anatoli Grigorenko, PhD via info@ylab.com

https://www.wsj.com/articles/facebook-knows-instagram-is-toxic-for-teen-girls-company-documents-show-11631620739

https://edition.cnn.com/videos/world/2021/09/16/amanpour-georgia-wells-tristan-harris-instagram-mental-health.cnn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.