Fler män med ortorexi

Av Anatoli Grigorenko

The Wall Street Journal publicerade en artikel (länk) den 13 november 2021: ”Boys Have Eating Disorders, Too. Doctors Think Social Media Is Making It Worse” av Julie Jargon (1).

Artikeln börjar med en berättelse som handlar om en ung man som fick ett idrottsstipendium till ett college i USA. Han spelade baseball och en tränare sade till honom att han behövde bli snabbare. Den unga mannen sökte olika tips och råd på Instagram, och bland annat kostupplägg och träningsprogram som utlovade resultat. Som man kan ana orsakade dessa upplägg allvarliga problem för denna unge man som blev gravt underviktig och fick diagnos anorexia.

Jason Nagata, docent i pediatrik vid University of California i San Francisco, beskriver etiologi med överträning, exkluderande av livsmedel och ”clean eating” som leder till näringsbrist. Man anger också förlust av muskelmassa, låg puls och lågt blodtryck som allvarliga hälsoproblem.

Michaela Voss är medicinsk direktör av ätstörningscentrum vid ett sjukhus i Kansas konstaterade att andel av manliga patienter inom ätstörningsvården ökat från 1-2% före pandemin till 6% efter pandemin (hösten 2021). Man menar även att sociala medier med mängd av olika ”råd” och ”rekommendationer” samt den oändliga exponeringen för kroppsbilder triggar och förstärker de latenta problemen. 

Denna artikel i Wall Street Journal är intressant utifrån fler aspekter. Den första är den fenomenologi som beskrivs av olika yrkespersoner. Vi menar ju att Ortorexia Atletika har sin specifika symtomatiska bild med tanke på samspel av fysisk träning och kosthållning. Det Jason Nagata beskriver enligt vår mening är just beskrivning av Ortorexia Atletika. Det faktum att långvarig undernäring kan leda till tillstånd av kraftig undervikt som man diagnostiserar som Anorexia Nervosa är självklart. Frågan är huruvida det verkligen är samma fenomen eller om det handlar om liknande tillstånd för olika fenomen. 

Ortorexia Atletika kan ha sitt ursprung i ren fysiologisk stress som påverkar psykologiska processer och tillstånd. Det Minnesota Experiment som vi nämnt i ett tidigare inlägg visade tydligt på att långvarigt semisvält påverkar kognitiva funktioner och emotionella tillstånd.

Den andra aspekten som är intressant är just att man kunde notera fler män som drabbas. Det är nämnvärt med tanke på att IOC (Internationella Olympiska  Kommittee) ändrade sig och ersatte syndromet FAT (Female Athlete Triad) med RED-s (Relative Energy Deficiency in sports) för några år sedan. Anledningen till denna ändring var att det de drabbade som beskrevs var inte bara kvinnliga idrottare. Rent semantiskt ligger RED-s långt bort från ätstörningar och deras stigma. Fenomenologiskt är RED-s syndrom (2) mycket nära besläktat med både överträningssyndrom och än mer med Ortorexia Atletika (3).

Det verkar som att RED-s är en hög riskfaktor för att trigga Ortorexia Atletika samtidigt som att alla personer med Ortorexia Atletika har för lågt energiintag och därför per definition har RED-s.

REFERENSER

  1. https://www.wsj.com/articles/boys-have-eating-disorders-too-doctors-think-social-media-is-making-it-worse-11636812000
  2. Mountjoy M, Sundgot-Borgen J, Burke L, et al. The IOC consensus statement: beyond the Female Athlete Triad—Relative Energy Deficiency in Sport (RED-S). Br J Sports Med 2014;48:491–497.
  3. Lin Y, Grigorenko A. Ortorexi: fixering vid mat och träning. SISU idrottsböcker 2014.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.