Vegodieter och depressioner

Vegankost kan öka depressiva symtom hos män

Vegetarisk kost kopplas ofta ihop med hälsosam livsstil och som fördelaktigt för hjärta och kärl. Däremot är mindre känt gällande konsekvenser som påverkar det psykiska välbefinnandet. I en nyligen publicerad studie (Hibbeln, Northrstone, Evans, & Golding, 2017) undersöktes eventuellt samband mellan vegetarisk kost och depressiva symtom bland män.

Studien hade ett omfattande urval av män, närmare bestämt så deltog 9669 män i studien.  Av dessa var drygt 3 % vegeterianer, vilka hade en signifikant högre förekomst av depressiva symtom i jämförelse med de som åt vanlig kost. En trolig anledning enligt författarna, skulle kunna vara järn- och B 12 brist. B 12 (kobalamin) är viktigt för bildandet av röda blodkroppar och järn en beståndsdel i hemoglobin som är en viktig syretransportör i blodet.

Brist på järn och B 12 är vanligt vid anorexia och/eller ortorexia atletika. 

REF: Hibbeln, JR. et al. (2017). Vegetarian diets and depressive symtoms among men. Journal of Affective Disorders, 225, 11-15.

6 kommentarer Lägg till din

 1. Anonym skriver:

  Kan man verkligen dra en slutsats på 3%? Har inte läst statistik men det var en väldigt liten skara.

  1. linyvonne skriver:

   Hej Anonym Som svar på din fråga, deras urval och antal som gick i studien var tillräckligt stort för att dra slutsatser. Bland de 9668 män som ingick var 389 vegeterianer/veganer. Man jämför medelvärde mellan alla dom och de som är icke-veganer vilket visade att vegogruppen var mer depressiva. Signifikanvärdet, det vill säga hur säker datan som man insamlat var, visade på mycket stor sannolikhet att det är korrekt analyserat.

 2. Anonym skriver:

  Sen är det ganska stor skillnad på vegankost och vegeterian.

  1. linyvonne skriver:

   Det stämmer. Och det finns även stora skillnader inom dessa två grupper. I den här studien var det 350 vegetarianer och endast 39 veganer varför man valde att analsyera dom gemensamt.

 3. Maria skriver:

  Det finns människor som äter vegetariskt/vegankost av etiska skäl. Och på samma sätt som det finns allätare som äter dålig och näringsfattig mat så finns det veganer som gör desamma.
  Att välja att inte äta djur handlar inte alltid om att vara fanatisk vad vikt och hälsa.

  1. linyvonne skriver:

   Hej Maria Jag tror och hoppas (har inte undersökt om det finns fakta på det) att det borde vara fler som är vegeterianer av etiska skäl än på grund av ortorexi eller ätstörningar även om jag själv möter de som undviker laddade livsmedel med etiska eller intoleransförklaringar. Det finns säkert en hel del all-ätare som äter näringsfattigt även om Sverige inte direkt uppvisar sstora grupper som lider av näringsbrist. Studien är inte ett påhopp på de som väljer att utesluta kött. Den visar endast att vegeterianer/veganer är mer depressiva vilket kan bero på brist på B 12 och järn. Dessa brister är vanliga hos den här gruppen men det finns även andra grupper som uppvisar B12 och järnbrist. Ex de med ätstörningar. Så vad kan man då lära sig av studien? De som är vegeterianer/veganer bör beakta att få i sig B12 och järn för att undvika förhöjd risk för depression. Sedan kan det ju även vara så att de med depression oftare söker sig till vegetarisk kost i hopp om att må bättre? Det sista var min kommentar men även författarna till studien säger att det kan finnas riktningsaspekter dvs vad är hönan och vad är ägget. Hoppas att det gör det lite tydligare.

Kommentera