1400 unika samtal

on

Fjortonhundra terapitimmar 2017

Sammanställde precis antal individuella timmar med kund under 2017 vilket slutade på drygt 1400 i år.  Utöver träningstimmar så består de flesta av samtalsterapi med de som drabbats av Ortorexia Atletika,  Ibland får jag frågan hur jag orkar att arbeta med den här svåra problematiken dag ut och dag in. Det finns ett huvudsakligt svar: jag hatar tillståndet ortorexi och vill göra allt vad jag kan för att hjälpa människor som hamnat i eländet. Varje person som blir frisk och får sitt liv tillbaka skänker mig en ofantlig glädje och tillfredsställelse dessutom.

Förebyggande arbete behövs

Det bästa är när man får arbeta preventivt och förebygga men det är inte alltid helt enkelt att få tiden att räcka till. Men föredrag och talaruppdrag på högskolor, företag och diverse organisationer är väldigt berikande för min egen del om man får tänka lite själviskt. När mat och motion kommer på tapeten känner de flesta någon som beter sig ortorektiskt. Det har blivit väldigt vanligt.

Ortorexi börjar bli en sjuklig livsstil

Det har, även om begreppet är mer känt nu, samtidigt blivit tuffare att tala om ”besatthet av nyttig mat och träning” eftersom det håller på att bli normgivande i samhället. Man hör allt oftare att ”men alla säger ju så” vilket får människor tro att detta då måste vara en allenarådande sanning.

Så är det inte. Att bara äta det som är nyttigt och spendera all tid som värdegrundande tid ter sig både osocialt, tråkigt och inte minst ohälsosamt.  Man är dessutom inte konsekvent. Det är ”förbjudet” att äta livsmedel som är ”tomma kalorier” och inte innehåller näring medan man pimplar vatten i massor. Om sanningen ska fram är det kalorier och annat som man tror gör en tjock som man undviker.

Det handlar oftast inte om att leva hälsosamt utan snarare att man gör allt vad man kan för att undvika sjukdom, dålig image eller att bli fet. 

Kommentera