Tokbantning sänker basalmetabolismen

Det finns vetenskapligt stöd för att extrembantning, det vill säga när man skär ner drastiskt på energiintag och ökar energiutgifter markant, påverkar basalmetabolismen. Den mängd energi som kroppen gör av med i vila sjunker med andra ord i vad som brukar kallas adaptativ termogenes. Utöver detta brukar spontanrörelser minska vilket sänker energibehovet ytterligare.

Problemet med detta är att det inte alltid är helt enkelt att få upp energibehovet igen. I en studie som gjordes på Biggest Looser såg man att de 14 personer som medverkande gått ner 60 kg i genomsnitt. Sex år senare hade de gått upp över 40 kg i genomsnitt. Mer att läsa finns i dagens SvD där Emma Frans tar upp frågan. Läsvärt inslag.

Ylab har arbetat med långsiktiga viktminskningsprogram i flera år. Vår erfarenhet är att mat och träning måste regleras på ett mycket specifikt sätt för alla de som gått in i ”svältreaktioner”.  Bland dessa finns de som medverkat i program som ex Biggest Looser, de som följt appar eller viktminskningscenter som rekommenderat intag runt 600 – 800 Kcal/dag. Till dessa hör även de med ortorexia atletika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.