Ät rätt för Guds skull!

on

Rubriken kan tolkas olika beroende på hur man väljer att betona olika stavelser.  Utropstecknet signalerar vad jag menar nämligen att det är viktigt att äta rätt. Nja, egentligen är det här inte min åsikt utan en vanlig allmän uppfattning om att det finns rätt eller fel sätt att äta,

Kostmissionärernas inskränkta vardag

Kostfundamentalister som LCHF:are eller Ketofanatiker menar att deras sätt att utesluta olika livsmedel är det enda rätta sättet. De verkar bli minst sagt argsinta när någon utmanar deras teorier om deras ultimata dieter. Just nu är de dessutom under attack från anti-inflammatoristerna som börjat ansamla sina trupper.

Rätt eller fel mat

I alla dispyter om matens rätt eller fel verkar syftet komma helt i skymundan. Varför ska man äta? Vad är själva syftet med att sitta där och stoppa i sig mat om och om igen? En gång i tiden utvandrade folk från Sverige för att många hade berövats rätten att äta, folket svalt. Det subjektiva syftet var att stilla hungern och överleva.  Idag äter vi för att leva och i det begreppet ingår att äta gott. Men det verkar ha kriminaliserats med åren…..

KOST och DYGDETIK

Att njuta verkar inte vara inne. Man ska inte tråna och längta efter det man tycker är gott utan nu premieras de som lyckas stå emot och inte falla för frestelser. Nu gäller maximet att ”alla ska utesluta ditten och datten” för att undvika ohälsa och jordens undergång.

FÖRVIRRING LEDER TILL MER OCH MER UTESLUTNING

Varför äta i över huvud taget? Om man inte äter någonting kan man i alla fall undvika att äta fel. Om jag äter det ena blir jag fet, om jag äter det andra blir jag sjuk och äter jag det tredje uppfattas jag som en slö och förtappad själ. Resonemang som dessa leder till ångest, skuld och förvirring. För de flesta vill säga, för de som lyckas med sina ortorektiska renlevnadssatsningar uthärdar sin hunger, svälter och dör. Knappast hälsosamt.

ÄT, NJUT och LEV LIVET medan du har förmånen

Det finns inte rätt eller fel sätt att äta på. Den sociala kontexten och ditt sinnesläge för dagen är oftast vad som avgör ditt ätande. Kanske väljer du det du är sugen på för att det verkar gott? Kanske väljer du något billigt av artighet för att någon annan bjuder? Kanske äter du en förrätt för att du inte är hungrig? Kanske äter du det som finns uppdukat för att någon lagat mat åt dig? Kanske äter du snabbmat för att du är i tidsnöd? Kanske äter du inte alls för att du somnade i soffan?

Flera syften, flera perspektiv…..

Kommentera