Rädd för att ramla

RÄDSLA KAN VARA POSITIVT

Att känna oro och tveksamhet kan vara en positiv signal som leder till att man blir mer vaksam. I dessa tider när det råder fullständiga isgator med luriga fallgropar här och där kan vaksamhet vara på sin plats. Många äldre lider av en försämrad balansförmåga och när dessa begränsningar leder till en social isolering så påverkas hälsa och välmående till det sämre.  Ingen vill vara inlåst i en lägenhet bara för att det är vinter och halt ute. Cirka en tredjedel av befolkningen begränsar sina aktiviteter utomhus.

Balansnedsättning har flera orsaker

Försämrad balans kan bero på försämrad syn, svagare muskulatur eller försämring av balansorganens förmåga att tolka vårt kroppsläge. Hur kan man stärka sin trygghet i att röra sig säkert på isiga trottoarer och gator kan man undra. Behöver man nya glasögon eller en ny höft?

Kanske är det en lösning för vissa men för de allra flesta gäller det att träna upp sin styrka, koordinationsförmåga och balans.  På min arbetsplats Ylab har vi specifik utrustning för att träna balans och även fallteknik för de som behöver det. Träningen är specifik och anpassad till var och ens behov och förutsättningar.

Missa inte föredraget om balans och stabilitet

Vill du veta mer om balans är du välkommen till Ylabs öppna föredrag den 13 februari. Föredragshållare är forskaren Anatoli Grigorenko, PhD har arbetat med studier på balans på GIH/Karolinska och delar med sig av sina kunskaper. Det blir många tips om hur man kan förebygga fall och rusta sig för stadens bristfälliga gatuhantering.

Läs mer om föredraget här. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.