Hälsa på nätet

on

Det har blivit allt vanligare att man söker svar på sina hälsofrågor via farbror Google istället för farbror doktorn. Personligen tycker jag att det är helt underbart att man kan söka information om det mesta via nätet, inklusive vetenskapliga artiklar som man förr i tiden fick gå till biblioteken för. Men snabbsökandet medför även risker som många inte är medvetna om. Råd och tolkningar är långt ifrån alltid överensstämmande med dagens fakta och forskning. Fel råd och åtgärd är inget man  ens önskar en ovän.

Exempel kan vara påståenden att ”yoga är jättebra mot ADHD”, ”HIT är vad du bör göra för att stärka ditt hjärta”, ”sluta ät kolhydrater om du har diabetes” osv. Det är viktigt att förstå att olika friskvårdsaktiviter inte är detsamma som en behandling av sjukdomar. Självfallet kan man bli lugn av yoga men ADHD är mer komplext än så. Diabetes är knepigare fysiologiskt och avhjälps definitivt inte med enkla uteslutningsmetoder av energisubstrat.

Friskvård när du känner dig låg, lite ur form eller när kondisen fallerar är toppen men låt sjukvården ta hand om sjukdomar. 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.