Dags att avliva dålig forskning

”Time to kill bad science” var en rubrik i en engelsk livsstilstidning härom dagen. I fri översättning skriver journalisten följande; personliga tränare älskar att använda teknisk terminologi. Dom tror att det får dom att verka smartare och att dom på så sätt får mer respekt av sina kunder. Men om någon använder ett uttryck som inte verkar rimligt, utmana dom.

Your glutes are not firing

Något som jag hör gång på gång är ”your glutes are not firing” (dina gluteus avfyrar inte). Det här är ett utryck som används vid skador eller svält när elektriska impulser inte fungerar som de ska, ett tillstånd för vilket uttrycket har en rimlig betydelse.

ingen avfyrning vore en katastrof

Men, om dina gluteus slutar att avfyra impulser på gymmet har du ett allvarligt problem för då kan du inte gå. Gluteusmuskulaturen är några av de viktigaste muskler vi har och de är aktiva vid flertalet rörelser. Påståendet ”not firing” är ett bra exempel på dålig vetenskap och en del av en gymjargong som kommer att finnas kvar så länge det inbringar pengar.

Bra tränare behöver inte avända avancerade uttryck

De här kommentarerna kom från en brittisk journalist men jag tror att flera känner igen sig även här hemma. Jag håller med journalisten i mycket även om det finns bra personliga tränare som avstår från alla dessa trendiga uttryck. Men kommentaren att ”bra tränare kan förklara saker med enkla uttryck” håller jag definitivt med om. Som kund måste man lära sig att inte köpa allt.

Ju mer avancerade termer och uttryck, desto större sannolikhet att det rör sig om bristfällig vetenskap och mambo jumbo. 

Fakta och föredrag 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.